6 Temmuz 2012 Cuma

Şişmanlıyor musunuz





Şişmanlık - Neden kilo alırız - Şişmanlık nasıl önlenir





Şişmanlıyor musunuz



Profesyonel bir sporcu değilseniz, gününüzün önemli bir bölümünü masa başında geçirme olasılığınız oldukça yüksektir. Ortalama bir Avrupalı haftada 40 saat çalışır ve bu zamanın çoğunu masa başında oturarak geçirir. Ne yazık ki, araştırmalar masaya bağımlı çalışan kişilerin çoğunlukla kilo artışı, kas güçsüzlüğü, sırt ağrısı ve stres artışından yakındığını göstermiştir.



En iyi niyetlerimize rağmen, hayatımızın geri kalanını egzersizle dengelememiz de çok güç olabilir. Ancak masa başında çalışan insanlar da günlük rutinleri içinde hareketsiz çalışmanın olumsuz etkilerini hafifletmeye yardımcı olacak sağlıklı alışkanlıklar edinmenin yollarını bulabilirler.



1. Kahveyi pas geçip, yürüyün.

Bir enerji desteğine ihtiyaç duyuyorsanız, kahve makinesinin önünde durmadan geçip yürümeye devam edin. 15 endash 20 dakikalık bir yürüyüş endash kafein ve şeker olmadan endash kendinizi daha uyanık hissetmenizi, kalbinizin daha hızlı kan pompalamasını ve stresinizi hafifletmenizi sağlayacaktır.



2. Atıştırmalardan uzak durun.

Bazı işyerlerinde cipsler ve çikolatalar gibi çeşitli atıştırmalıkları bulunduran makineler vardır. Bu sağlıksız gıdalara yönelmek yerine, yanınızda daha sağlıklı lezzetler bulundurmayı tercih edin. Bunun için meyveler, dilimlenmiş çiğ sebzeler, yoğurt, fındık ve az yağlı peynir idealdir.



3. Sağlıklı bir öğle yemeği yiyin.

Atıştırmaları es geçseniz de, ofiste gıdayla ilgili başka tuzaklar da bulunur. Bu suçlulardan bazıları büfeden alınan ya da işyerine ısmarlanan yiyeceklerdir ki bunlar oldukça yüksek kalorilidir. Özel kahveli içecekler de sağlam bir kalori bombardımanı oluşturabilir endash bazen tek birtanesi 400 kalori bile olabilir! Bu nedenle mümkünse evden sağlıklı öğle yemekleri getirmeye çalışın; bu hem porsiyonları kontrol etmenize yardımcı olur, hem de daha ucuzdur. Öğle yemeğini dışarıda yemeniz gerekirse, menüden salata gibi daha hafif bir seçeneği tercih edin. Sütlü şekerli kahvenizi yeşil çayla değiştirin ve gün boyunca bol miktarda su için.



4. Asansörün bozuk olduğunu varsayın.

Çok katlı bir binada çalışıyorsanız, mümkün olduğunca merdivenleri kullanın. 10 dakikalık bir merdiven çıkışı yaklaşık 50 kalori yakar, o halde patronunuzun katına çıkarken ya da alt kattaki fotokopi makinesine giderken asansör yerine merdivenleri kullanmayı tercih edin.



5. Otururken egzersiz yapın.

Önemli bir görüşmeyi beklerken masanıza mı bağlı kaldınız? Ayağa kalkamıyorsanız, kalkmayın, ama otururken birkaç egzersiz yapın. Şınav çekmeyi deneyin: koltuğunuzun kolçaklarını tutun ve kollarınız tamamen gerilene kadar itin. Neredeyse oturur hale gelene kadar vücudunuzu indirin sonra yeniden kendinizi itin. Masanızda bazı esneme hareketleri de yapabilirsiniz. Dik otururken ellerinizi sırtınızın altına yerleştirin. Sağ kulağınızı sağ omzunuza doğru eğin, sonra yavaşça sol kulağınızı sol omzunuza doğru eğin. Sonra midenizi içeri çekip sırtınızı dikleştirirken masanızın altına doğru bakın. Sonra tavana bakın. Bu ve bunun gibi esneme hareketleri bir iş günü boyunca sırtınızı korumanıza yardımcı olur.



6. İşe yürüyerek gidip gelin.

Mümkünse arabanızı evde bırakın ve işinize yürüyerek gidip gelin. Güne temiz havayla başlamanın ne kadar canlandırıcı olduğunu ya da güneşli bir havada eve giderken günün olaylarını düşünmenin ne kadar rahatlatıcı olduğunu gördüğünüzde şaşıracaksınız. Üstelik hem benzinden tasarruf eder, hem de önerilen günlük egzersizinizi yapmış olursunuz.



Bunlar, masa başı işinizin sağlığınıza ve kilonuza olumsuz etkilerini hafifletmenin yalnızca birkaç yolu. Ama çok daha fazlası olabilir Yaratıcı olun ve hareket etmenin ve sağlıklı kalmanın başka yollarını kendiniz bulun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder