6 Temmuz 2012 Cuma

Dukan Diyetiyle İlgili Bilmedikleriniz

Fazla kilolar sorun haline gelince bizim için uygun mu değil mi diye düşünmeden tüm zayıflama yöntemlerini uyguluyoruz



Fazla kilolar sorun haline gelince bizim için uygun mu değil mi diye düşünmeden tüm zayıflama yöntemlerini uyguluyoruz. Dukan Diyeti ise herkesin uygulayabileceği ve sonuç alabileceği standartlarda. Fransız Doktor Pierre Dukanın geliştirdiği ve kitabını yazdığı bu diyet her şeyi yemeye izin veriyor. Tıp dünyasından tepki gören bu diyeti Diyetisyen Taylan Kümeli ile konuştuk.





Diyet, atak dönemiyle başlıyor. 1endash 10 gün arasında değişen bu dönemde sadece protein tüketiliyor. Et, balık, yumurta ve yağsız süt ürünlerini sınırsızca yemek mümkün. Bolca sıvı tüketmek de şart. Amaç, metabolizmayı hızlandırmak ve vücutta depolanmış yağları harekete geçirmek.kadinca.net



Daha sonra seyir dönemi başlıyor. Proteinlere birkaç çeşit sebze ekleniyor. Bu dönem kişiye göre uzuyor. İstenen kiloya ulaşıldığında ise güçlendirme dönemine geçiliyor.



Meyve, tam tahıllı ekmek ve nişasta rejime döe2hil oluyor. Güçlendirme döneminde verilen her kilo için 10 gün sayılıyor. Örneğin verilen 2 kiloysa 20 gün güçlendirmeye devam ediliyor. Seyir dönemi, dördüncü ve son basamak şeklinde program devam ediyor.



Seyir döneminde istediğinizi yemekte serbestsiniz. Sadece Perşembe günleri atak dönemindeki protein diyetini uygulayacak ve üç kaşık yulaf kepeği tüketeceksiniz. Hayatınızın sonuna kadar seyir dönemindeki programı uygulayacaksınız. Üstelik yapmanız gereken egzersiz, asansör kullanmayı bırakmak ve günde 20 dakika yürümekten ibaret.



Diyetisyen Taylan Kümeli Dukan Diyeti hakkında şunları söyledi:



Bir metodun başarıya ulaşması sadece elde edilen kilo verme sonucuyla ölçülseydi, Dukan Diyeti ne alternatif pek çok metot bulunabilirdi. Ama başarıyı, sizin sağlığınıza kattıklarıyla ölçebiliriz. Bu anlamda, tek tip beslenme öneren diyetler size yemeniz gereken bir liste yiyeceği sıralayabileceği gibi koca bir yasaklar listesi sunar. Oysa insanların her besin grubuna belli ölçülerde ihtiyacı vardır. Kimin hangi besine ne kadar ihtiyacı olduğunu ise ancak kişiyi tam bir taramadan geçirerek tespit edebilirsiniz ki, bu da kişiye özel tasarlanmış beslenme listeleri demektir. Oysa Dukan diyeti genelleme bir liste sunar. Birçok kişi Dukan Diyeti ni Montignac Diyeti nin bir üst modeli olarak tanımlamaktadır. O da tıpkı Montignac gibi kesin çizgilere ve kati kurallara sahiptir.



Kısa sürede çok kilo vermek mümkün mü?



Kısa sürede çok zayıflamayı vaat eden bu diyetlerle sonuca ulaşsanız bile ben bunların gerçekdışı olduğunu düşünüyorum. Çünkü gerçekten kilo kaybetmek ve bunu koruyabilmek için beslenme eğitiminizi tamamlamanız gerekir. Oysa sözünü ettiğiniz diyetler elden ele dolaşan ve kişinin özelliklerini gözetmeyen köe2ğıt parçalarıdır.



Dr. Pierre Dukan diyetin son evresinde istenen her şeyin yenebileceğini sadece perşembe günleri saf protein diyeti yapıldığında bir daha asla kilo alınmayacağını iddia ediyor. Bunun gerçeklik payı nedir?



Düşünün ki, haftanın altı günü, günde üç ana-üç ara öğün yiyorsunuz Bu öğünlerde, istediğinizi yani, belki koca bir tabak patates kızartmasını, belki bir buçuk porsiyon iskenderi, belki de yüksek kalori ve kolesterollü fast-food menüsünü yiyorsunuz. Bu arada da nasılsa perşembe günü bitkisel ve hayvansal proteinlerimi alacağım diyerek, bolca işlenmiş karbonhidrat tüketiyorsunuz. Peki, ne zaman vücudunuz için gereken süt ürünlerini, yüksek lifli besinleri, taze meyveleri, iyi yağ asitleri içeren kuru yemişleri yiyeceksiniz? Perşembe günleri mi? İşte bu vücudumuza sağlığı haftanın yalnızca bir günü vermeyi kabul etmektir. Sağlıklı beslenme bir bütünlük teşkil eder ve haftanın bir günü değil, sürekli olarak belli bir bilinçle beslenme davranışını sergilemenizi sağlar. İşte gerçeklik payı olan da budur.



Toplumumuz sağlıklı beslenmede ne kadar bilinçli? Yapılan yanlışların başında ne geliyor?



Bundan on yıl öncesi ile kıyaslandığında, karşımızda daha bilinçli bir toplum olduğunu elbette söyleyebiliriz. Bunun da sebebi, beslenme konusundaki aktarımların doktorlar, antrenörler veya alternatif tıpçılar tarafından değil, beslenme ve diyetetik bölümlerinden mezun beslenme uzmanlarınca veriliyor olması. Ama şimdi de karşımızda bilgi kirliliği sorunu var. Zamanla kişilerin daha seçici olacağına inanıyorum.



Sağlıklı bir zayıflama süreci için bize birkaç püf nokta verebilir misiniz?



Asla sadece kilo kaybını hedeflemeyin. Geçici amaçlar gütmeyin. Size katı kurallar koyan, yasaklar belirten, elden ele dolaşıp, sizin klinik ve sosyal yapınızdan habersiz hazırlanan listelerden uzak durun. Bilin ki, kısa sürede alacağınız sonuç sizi aldatabilir; oysa uzun vadede aldığınız kiloları vermek ve bir daha geri almamak için bedeninize ve kendinize zaman tanımalısınız. Aksi halde bir motivasyon enkazı ile burun buruna gelebilir ve sağlıklı beslenmekten tümüyle vazgeçebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder