3 Temmuz 2012 Salı

Hamileyken bilmeniz gerekenlerı biliyormusunuz?

Gebelikte (Hamilelikte) Sıvı Tüketimi



Gebeliğin ilk gününden itibaren yeterli sıvı alımı oldukça önem gerektiren bir konudur. Zararlı içeceklerden uzak durulması gerektiği gibi su ve önerilen diğer sıvıları da gereken ölçülerde bebek ve anne sağlığı açısından ihmal edilmemesi gerekiyor. Her zamankinden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan anne adayı bunu sağlayan diğer besin öğeleri kadar su ve sıvı tüketimine de sağlamalıdır. İnsan vücudu için son derece önemli olan su gebelik döneminde de çok önemli şikayetleri ortadan kaldırabilecek güce sahip bir faktör. Su; özellikle gebelik döneminde sıklaşan kabızlık, hemoroid, solunum ve idrar yolu enfeksiyonları ve cilt bozuklukları gibi birçok sorunu büyük oranda ortadan kaldırıyor.



Annenin ve bebeğin elektrolit dengesini daha da kolaylaştıran sıvı alımı ile birlikte gebelik döneminde oluşan Şmler de büyük ölçüde azalıyor. Anne adayının bu dönemde kafeinli ve asitli içeceklerden kesinlikle uzak durması lazım. Bunun için sıvı ihtiyacını su ile birlikte gebeliğe zararı olmadığı bilinen besinlerin tamamen doğal çaylarından faydalanılabilir. Bunun yanı sıra gebelik döneminde soda tüketiminin de herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı gözlemlenmiştir. Alkol de bebeğin zeköe2 gelişimini olumsuz etkilemesi açısından gebelik döneminde ilk yasaklanan içecekler arasında sayılabilir. Bebeğin içinde bulunduğu sıvı da anne adayının tükettiği sıvı ile doğru orantılıdır. Her 3 saatte bir kendini yenileyen bu sıvı miktarı annenin yetersiz sıvı alımıyla birlikte azalabiliyor. Bu durum erken ve tehlikeli doğumlar gibi büyük sonuçlara dahi yol açabiliyor. Bu sebeple gebelik döneminde anne adayı su ve diğer sıvıların tüketimine her zamankinden daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.





Hamilelikte Zararlılar Listesi

Hamilelik döneminde, özellikle beslenme konusundaki küçük ayrıntılar, anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor



Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine kadar pek çok besinden uzak durmaları için uyarıyor.



Anne adayları bebeklerini korumak amacıyla hamilelikte nelerin zararlı olup olmadığını bilmek isterler. Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur. Hamilelik boyunca neler yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz konusunda kendinizi çok sıkmayın. Başlangıçta size kocaman görünen 'hamilelikteki yasaklar listesi' aslında düşündüğünüz kadar korkutucu değildir. Pek çok yasak besinin zarar verme riski düşüktür ama siz yine de emniyetli olan yolu seçmelisiniz. İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler...



Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler: Küflü ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (tehlikeli bir bakteri cinsi) bulunur. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peyniri ya da diğer tür peynirler rahatlıkla yenebilir. Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan, hamileler için gereklidir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimine faydası olur.



Yumurta: Az pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli. Çiğ ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine neden olan salmonella'nın kaynağı olabilir. İyi pişmiş ya da katılaşana kadar kaynamış yumurtanın bir zararı olmaz. Güvenilir, mümkünse markalı yumurtalar alın ve iyice pişirdikten sonra yiyin.



Az pişmiş ya da çiğ et: Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemeli. Az pişmiş ve çiğ ette toksoplazma riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmelisiniz. Buzluktan çıkan etleri, iyice çözülmeden pişirmeyin.



Deniz ürünleri: Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemeli. Sushi de hamilelikte tüketilmemelidir. Çiğ deniz ürünleri salmonella nedeniyle zehirlenmeye neden olabilir. Aynı zamanda, campylobacter (hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria da taşıyabilirler. Deniz ürünlerini, bakterilerinin ölmesini sağlamak için iyice pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.



Balık: Konserve balıkları haftada iki kereden fazla yemeyin. Köpek balığı ve kılıç balığından da uzak durmalısınız. Bu balıklar cıva gibi ağır metaller içerebilir ve bunlar da bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir. Hamilelere özellikle; lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ve somon tavsiye edilir. Yeter ki, iyice pişmiş olsunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder