6 Temmuz 2012 Cuma

Diyet Hakkında Bilmediklerimiz





Diyet reçetesi - Tek yönlü beslenerek zayıflama - Zayıflamanın yoları - Şişmanlıktan kutulma





Diyet hakkında bildikleriniz ne kadar doğru?



Diyet reçetesi kaç günde sonuç verir? Hamileler diyet yapabilir mi? Aç karnına içilen greyfurt suyu zayıflatır mı? Hızlı yemek yeme alışkanlığı kilo aldırır mı? Bu ve buna benzer diyetle ilgili soruların yanıtlarını Diyetisyen Muazzez Garibağaoğlu verdi.



Diyet reçetelerini herkes uygulayabilir mi? Zayıflama programları kişiye özel olmalıdır. Yaşa, cinsiyete, kiloya ve aktiviteye göre uygulanacak diyetler farklıdır. Örneğin gelişme çağındaki bir kişi ile 50 yaşındaki bir kişinin, ev kadını ile çalışan kadının kalori gereksinimi aynı değildir. Bu nedenle bir kişinin uygulayıp olumlu sonuç aldığı beslenme reçetesini başkası uygulamamalıdır. Ancak toplumumuzda diyet reçeteleri elden ele dolaşıyor. Doktora sormadan bu reçeteleri uygulayanlarda bir takım rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.





Tek yönlü beslenmenin vücuda zararı var mı ? Kişinin günlük beslenmesinde vitaminlere, kalsiyuma, demire, magnezyuma, tuza, yağa ve çeşitli minerallere gereksinimi vardır. Tek yönlü beslenme ile bunlar karşılanmaz. Tek yönlü beslenme rejimlerinde kişi hızla zayıflar. Çünkü bu tür diyetlere açlık diyeti denir. Tek yönlü beslenmede kişi yağ dokularından çok kendi adale dokularını kaybeder. Uzun süre tek yönlü beslenenlerde vitamin eksikliği, kansızlık, halsizlik ve saç dökülmesi görülür. Günlük diyette yüzde 50-60 oranında karbonhidrat, yüzde 30 oranında da yağ bulunmalıdır. Protein miktarı ise az olmalıdır.



Uygulanan diyet birkaç günde sonuç verir mi? Diyet yapan kişiler ilk 10 gün sonunda istediği kiloyu vermeyince hemen perhizi bozarlar. Oysa diyetin uygulandığı, ilk 10 günde verilen kilonun yüzde 75 i yağ dokuları altına sıkışmış sudur. Ancak ilk 10 günden sonra gerçek zayıflama hızı ortaya çıkar. Ve kişi yaptığı diyetle yağ dokularını yakmaya başlar. Bir diyet reçetesi normalde en az bir ay uygulanmalıdır.



Diyet yaparken ekmekten uzak mı durulmalıdır? Diyet sırasında ekmek veya onun yerine pilav, makarna, patates gibi gıdalardan da belirli miktarda alınması gerekir. Ama kilo yaptığı gerekçesiyle hep ekmekten uzak durulur. Oysa kişi aktivitesine, kilosuna, boyuna göre belirli miktarda ekmek, makarna ya da pilav yemelidir. Aslında diyet reçetelerine uzak durulacak olan besinler ise şeker ve şekerli gıdalardır.



Diyet yaparken vitamin hapı alınmalı mı? Zayıflamak için sağlıklı bir diyet reçetesini uygulayan kişinin ayrıca vitamin hapı almasına gerek yok. Zaten diyet reçeteleri meyve ve sebze ağırlıklıdır. Bunların yanında belirli miktarda et, süt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdalar da alınmalıdır. Öğle ve akşam öğünlerinde salataya yer verilmelidir. Bu salata; tavuk, peynir veya balık katkılı olmalıdır. Yanında bir dilim ekmek veya biraz pilav ya da makarna yenilmelidir.



Zayıflamayı düşünen tuzdan uzak mı durmalıdır? Diyet reçetelerinde tuz sınırlaması yapılmaz. Tuzun su tuttuğu düşüncesi doğru değildir. Ancak kişi böbrek veya yüksek tansiyon hastasıysa tuz sınırlaması yapılır. Çünkü tuzu sınırlamak asit-baz dengesinin bozulmasına neden olur. Bu dengeyi; tuz, su, potasyum ve mineraller sağlar.



Hamileler doktor kontrolünde diyet yapabilir mi? Diyetisyeninin ve doktorunun önerisini bilinçli bir şekilde uygulayan her hamile kadın diyet yapabilir. Tabii bu diyet reçetesi hamile kadın ile bebeğinin günlük gereksinimine göre düzenlenmelidir.



Aç karnına içilen greyfurt veya limon suyu zayıflamayı hızlandırır mı? Zayıflamak isteyenlerin yaptığı yanlışlardan biri de sabahları aç karnına greyfurt veya limon suyu içmek oluyor. Bu sayede vücutlarındaki yağın daha çabuk eriyeceğini zannederler. Bunun bilimsel olmadığını evinizde yapacağınız bir deneyle anlayabilirsiniz. Bir parça yağın üzerine limon sıkın. Herhangi bir değişiklik olmadığını görürsünüz. Greyfurt ve limon suyunun vücudunuzdaki yağlar üzerine ektisi de böyledir. Kaldı ki greyfurt, portakal ve limon asitlidir. Aç karnına içildiğinde mideye zarar verebilir. Hele mide hastaları için kanamaya bile neden olabilir. Ayrıca bunların kalorisi de vardır.



Aç karnına su içmek zayıflamayı hızlandırır mı? Zayıflama reçetelerini uygularken içilen suyun ne avantajı nede dezavantajı vardır. Vücudun gereksinimi olan su miktarı günlük 1,5-2 litredir. Bunun da mutlaka su ile alınması gerekmez. Çorba, ayran veya kalori değeri düşük sıvılarda içebilirsiniz. Su vücudun elektrolit dengesini sağladığından sıvı alımını azaltmamalısınız.



Diyette sabah kahvaltısının önemi var mı? Özellikle ev kadınları zayıflamaya çalışırken sabah kahvaltısını yapmıyorlar. Fazla uyuyup geç kalkarak öğlen yemekleriyle ile işe başlıyorlar. Diyet sırasında kahvaltının önemi çok büyüktür. Her şeyden önce düzenli ama sık yenilmelidir. Güne sabah kahvaltısıyla başlanmalı 3 ana öğün, 3 de ara öğün olmalıdır. Ne kadar sık yemek yenilirse, mide ve bağırsak sisteminin çalışması da o kadar hızlanır. Bu da kilo kaybını kolaylaştırır.



Diyet sırasında egzersiz de yapılmalı mı? Kişi diyet sırasında takviye olarak egzersiz de yaparsa daha kolay kilo verir. Ama burada önemli konu ; diyet bitince egzersizin de bitirilmemesidir. Bu durumda vücut yine yağ yapmaya başlar. Yani eğer egzersizi sürekli yapacaksanız diyetinizle birlikte de yapın. Diyetten sonra bırakacaksanız hiç egzersize başlamayın.



Aç karnına yürüyüş kolay kilo vermeyi mi sağlar? Yürüyüşü ister aç, ister tok karnına yapın kilo kaybında bir farklılık yaratmaz. Çünkü önemli olan bir saatlik düzenli ve tempolu yürüyüştür. Böyle bir yürüyüşte 300-400 kalori harcanır.



Hızlı yemek yeme alışkanlığı kilo aldırır mı? Diyet reçetelerinde her öğünde yenilecek yemekler, miktarları, kalorileri bellidir. Bu ister küçük,ister büyük tabakta ister hızlı ister yavaş yenilsin fark etmez. Hızlı yemek yeme alışkanlığı olan kişi, doyduğunun farkına varmadan yemeğe devam ediyorsa, sorun buradadır. Bu kişiler dikkatli olmalıdır. Masaya oturmadan önce yiyecekleri miktarı tabaklarına koymalı ve yemek bitince de masadan kalkmalıdır. Gece yemeği kesinlikle yatmadan 3 saat önce sona ermelidir. Çünkü yemek yenildikten hemen sonra yatıldığında yenilen yemeğin kalorisi harcanmaz ve vücutta kilo olarak kalır.



Yemek aralarında atıştırmak zararlı mıdır? Yemek aralarında atıştırmaktan kaçınanlar var. Aslında atıştırılan şeyin özelliği önemlidir. Örneğin yemek aralarında yenilecek bir parça salatalık, marul veya havuç, mide- bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu da sindirimin devamlılığını sağlar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder