3 Temmuz 2012 Salı

Kaç yaşında menapoza girilir? Ortalama yaş nedir? Erken menopoz

menopoz yaşı



Yazar: Op. Dr. Yakup Şensoy

Menopoz yumurtalık fonksiyonlarının kaybını takiben oluşan fizyolojik durumdur. Bir kadın bir yıl boyunca adet görmemişse menopoza girmiş kabul edilmektedir. Perimenopoz dönemi ise adet düzensizliklerinin başladığı dönemi kapsar. Adet gün ve miktarında azalma gözlenir. Daha sonra ise adetler tamamen durur.

Ortalama menopoza girme yaşı 50endash 52 olarak kabul edilmekte ise de son yıllarda yapılan çalışmalar menopoz yaşının 49endash 50 olduğunu göstermektedir. Menopoz öncesi adet azalması ya da seyrelmesi olmadan direkt menopoza giren kadın sayısı %10 dur. Yani öncesi bulgular çoğunlukla gözlenir.

Sigara içmek 1,5 yıl kadar önce menopoza girmeye neden olmaktadır. Sigara içme sayısı ile erken menopoz arasında ilişkşi vardır.

Ortalama menopoz yaşı olan 50 yaşında kadınların %50 si menopoza girer. Tamamını kapsayan yaş aralığı ise 47endash 55 yaşlar arasıdır.

Kızların annelerine benzer yaşlarda menopoza girdiği ifade edilse de bu tam olarak kanıtlanmamıştır.

Gelişmemiş bölgelerde menopoza daha erken yaşlarda girilmektedir. Menopoz yaşı şişman kadınlarda biraz daha geç, zayıf kadınlarda is biraz daha erken olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder