5 Temmuz 2012 Perşembe

Saglik için bilgiler Et ve Et Ürünlerinde Protein Analizi

Et ve Et Ürünlerinde Protein Analizi




  Saglik bilgileri2Et ve Et Ürünlerinde Protein Analizi
 
Yöntemin prensibi Yöntemin temel amacı gıdalardaki serbest azotun amonyum iyonuna çevrilmesidir. Bunun için örnek önce derişik sülfürik asit ile yüksek sıcaklıkta parçalanır. Karbonlu maddeler okside olarak karbondiokside, hidrojenler suya, hidrojene bağlı azot amonyum sülfat haline dönüşür. Elde edilen çözelti derişik sodyum hidroksit çözeltisi ile distile edilir. Serbest hale geçen amonyak bir asit ile çözeltiye bağlanır. Oluşan bu zayıf baz, ayarlı bir asit çözeltisi ile titre edilir. Kullanılan kimyasallar Derişik d=1,84 sülfürik asit (H2SO4) (Merck 1.00731) Borik asit (H3BO3) çözeltisi: 40 g borik asit (Merck 1.00165) 1 litre saf suda çözünür . Çözünme biraz zor olacağı için sıcak su banyosunda çözünene kadar bekletilir. Ayarlı 0,1 N hidroklorik asit (HCl) çözeltisi Metilen mavisi-metilen kırmızısı belirteç çözeltisi %33 lük NaOH çözeltisi: (500 g NaOH (Merck 1.06498) üzerine 1 litre saf su yavaşça eklenir) Katalizör : 15 g susuz K2SO4 (Merck 1.05153) ve 0,5 g CuSO4 karıştırılır. Deneyin Yapılışı Kjeldahl balonu içerisine hazırlanan katalizör ve bir kaç kaynama taşı koyulur. Parşömen kağıdı üzerine homojen hale getirilmiş örnekten 1 g tartılır ve balonun içerisine yerleştirilir. Üzerine 25 mL derişik sülfürik asit koyulur. Balon Kjeldahl düzeneğine yerleştirilir. Önce köpürme bitene kadar düşük sıcaklıkta daha sonra ise yüksek sıcaklıkta yakma yapılır. Yaklaşık 2 saat sonra çözelti rengi açık mavi endash yeşil olunca yakma işlemi bitirilir.Balon oda sıcaklığına kadar soğutulur. Destilasyon cihazına yerleştirilir Bir erlene 50 mL borik asit çözeltisi koyularak üzerine 2 damla metilen mavisi-metilen kırmızısı belirteç çözeltisi koyularak adaptörün ağzı erlenin dibine deyecek şekilde yoğunlaştırıcının altına yerleştirilir. Örneğin üzerine 100 mL saf su, 125 mL %33 lük NaOH çok yavaş bir şekilde eklenir. Destilasyon işleminin tamamlanıp tamamlanmadığı saf su ile ıslatılmış kırmızı turnusol kağıdı ile kontrol edilir. Damlayan destilant ile kırmızı turnusol kağıdı renk değiştirmemelidir. Erlen içindeki çözelti ayarlı 0,1 N HCl asit çözeltisi ile ilk indikatör eklendiği anındaki menekşe rengin gözlendiği ana kadar titre edilir (V1). Aynı deney örnek yerine parşömen kağıdı koyularak tekrarlanır ve harcanan HCl asit çözeltisi miktarı kaydedilir (V2). Böylece örnek dışında gelebilecek azot miktarı saptanır. Hesaplamalar %N = [0,014 x N x (V1-V2) x 100] / m V1 = Titrasyonda harcanan HCl asit çözeltisinin hacmi mL V2 = Şahit deneyde titrasyonda harcanan HCl asit çözeltisinin hacmi mL N = Ayarı yapılan hidroklorik asit çözeltisinin derişimi M = Alınan örneğin ağırlığı, g Bulunan % azot miktarı 6,25 faktörü ile çarpılarak protein miktarı saptanır.Meat and ProteinsThis article is the fourth in our six-part series on the basic groups of the Food Guide Pyramid. Meat and other high-protein foods occupy a relatively small section of the pyramid, considering that this group was the main group of past U.S. dietary recommendations. As you can see in the pyramid diagram to the left, the meat group requirements is much smaller than the recommended grain, fruit, and vegetable groups.

Why is this Food Group Important?
The foods in this food group are high in protein, necessary for normal growth and development, for building muscle, bones, teeth, blood cells, and the nucleus of every cell in our bodies. Protein is essential for proper digestion of other nutrients as well.
In addition to protein, these foods are also rich in niacin, vitamins B6 and B12, iron, zinc, and phosphorus. Why is this Food Group more restricted now?
Meat, poultry, nuts, and eggs are healthy foods if taken in moderation, but they are also high in fat, calories, and cholesterol. When preparing meat, poultry, and fish, remember to:
Remove the skin
Trim all visible fat
Broil, roast, boil, or grill these foods
Choose water-packed canned fishSites to Visit For great tips on serving chicken and other low-fat proteins to your family, visit Washington State University'sgreat site offering an online brochure with tips, recipes, and preparation tips.
Columbia University College offers families an incredible site, jam-packed with complete guides to various health topics. Included is a complete guide to nutrition and health, with sections on disease prevention, weight control, and feeding your family well. An incredible find for parents and educators!

The copyright of the article Meat and Proteins - the Muscle Builders! in Family Nutrition is owned by . Permission to republish Meat and Proteins - the Muscle Builders! in print or online must be granted by the author in writing.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder