5 Temmuz 2012 Perşembe

Saglik için bilgiler Bedenimiz Ve Tatil

Bedenimiz Ve Tatil




  Saglik bilgileriBedenimiz Ve Tatil
 
Bedeninizin de tatile ihtiyacı var
Tatil, bedeninizi ve zihninizi dinlendirmeniz için iyi bir fırsattır. Ancak bu dönemi sınırsız yeme ve içme dönemi olarak görürseniz bedeninizi dinlenme amacından uzaklaştırıp daha fazla yormuş ve üzmüş olursunuz.

Bu yüzden tatile giderken bedeninizin de gerçekten tatil yapmasına ve dinlenmesine fırsat verin. Akdeniz diyeti sizin için iyi bir fırsat olabilir. Çünkü bu diyet ile hem kilo vermek kolay hem de uzun süreli devam ettirip yaşam biçimi haline getirip vermiş olduğunuz kiloyu da geri almamak sizin elinizde. Akdeniz mutfağı, Türkiye yi de içine alarak, Yunanistan dan İtalya ya ve Fransa ya, İspanya dan Kuzey Afrika ya ve Ortadoğu ya uzanan, Akdeniz sahillerini damak tadının simgesi olan lezzet ile dengeli beslenmeyi doğal olarak birleştirmiştir. Tüm dünyada yağı az (özellikle doymuş yağı az), posası fazla, tuz oranı düşük olan tipik Akdeniz mutfağı sağlıklı beslenme olarak önerilmektedir.Akdeniz diyeti beyaz et ağırlıklıdır, kırmızı ete ayda sadece birkaç kez yer verilir. Buna karşın, her gün yediğimiz öğünlerde bulunması gereken besinlerin başında zeytin ve zeytinyağı gelir. Peynir, yoğurt ve diğer süt ürünleri, baklagiller ve kuruyemişler, sebze ve meyveler, ekmek, makarna, bulgur gibi unlu mamüller de beslenmenin ayrılmaz bir parçası olarak düşünülürken haftada birkaç kez balık yenmesi ve kümes hayvanları önemlidir. 1. gün Akdeniz Diyeti
SABAH1 dilim kepek veya çavdar ekmeği (1 tost ekmeği büyüklüğünde)2 dilim az yağlı beyaz peynir (yaklaşık 50-60 gram)DomatesSalatalıkMaydanozYeşil biber, kırmızı biber4 -5 zeytin veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağıŞekersiz çay
ÖĞLE6 çorba kaşığı zeytinyağlı fasulye (1 kg kabak için 2 yemek kaşığı yağ yeterlidir.)Bol yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz ve limon eklenebilir.)Ayran (az yağlı veya normal)1 dilim kepek veya çavdar ekmek
ARAYarım simit, az yağlı peynir
AKŞAM200 gram Izgara balıkBol Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz ve limon eklenebilir.)Cacık
ARA2 porsiyon meyve (1 porsiyon meyve = 12 kiraz veya 1 elma veya 1 şeftali veya 1 dilim karpuz veya 1 dilim kavun olarak düşünülmelidir.)
GÜNÜN TARİFİZeytinyağlı fasulye 1 kg yeşil fasulyeyi 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı, bol soğan, sarımsak, domates, az tuz ve suyla pişirin, dilerseniz biraz da karabiber ekleyin.
NOTBu programlar sağlıklı beslenme ve diyetetik biliminin temel ilkeleri göz önünde bulundurularak düşük aktiviteye sahip sağlıklı yetişkinler için ÖRNEK olarak hazırlanmıştır. Kronik rahatsızlığı olanlarla hiç sağlık muayenesinden geçmemişlerin, hamilelik, emzirme dönemi gibi özel bir beslenme programı içinde olanların hekime danışmadan veya bir beslenme uzmanı ile şahsen görüşmeden uygulamamaları önemlidir...
Cacıkyaparken düşük yağlı yoğurt tercih edin, salatalık çok düşük kalorili olduğu için mümkün olduğunca bol kullanın, dilerseniz biraz keten tohumu, sarımsak ve dereotu da ilave edebilirsiniz.Diyeti Uygularken;Gün boyunca 4 - 5 fincan açık ve şekersiz siyah çay, daha fazla miktarda şekersiz bitki çayı ile en fazla 2 fincan kahve içilebilir. Su tüketimi kadınlar için günlük en az 8 - 10 bardak, erkekler için ise en az 10-12 bardak olmalıdır. Gerekli durumlarda alkol tüketimi kadın için haftada 2-3 kadeh erkek için 4-5 kadeh ile sınırlandırılmalı ve şarap tercih edilmelidir. Salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 5 adet zeytin değişebilir.Etsiz sebze yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşığı zeytinyağı kullanılmalıdır, yasak sebze yoktur tüm sebzeler tüketilebilir (patates ekmek yerine geçer sebze olarak düşünülmemelidir).Gün içinde istenildiği kadar salatalık, domates, marul yenilebilir.Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder