3 Temmuz 2012 Salı

Doğum Kontrol Hapları

Doğum Kontrol Haplarını Kullanma - Ertesi Gün Hapı - Doğum Kontrol Hapı Zararlımıdır







Doğum Kontrol Hapları:



Kombine oral kontraseptif adı verilen doğum kontrol hapları östrojen ve progesteron hormonlarını içerir. En yaygın kullanılan yöntemler arasında yer alır. Düzenli kullanılduğında koruyuculuğu %99.9 dur. Günde 1 kez alındığı takdirde hamileliği önler ve etkisi sadece kullanıldıgı süre içinde geçerlidir.



Haplar çoğunlukla 21 tanedir, ilk kullanılmaya başlanıldığında adet kanamasının 1. günü içilir, her gün aynı saattte alınması gerekir, kutu içindeki ilaçların tümü bittiği takdirde 7 gün ara verilir, 8. gün yeniden yeni bir kutu ilaca başlanır. Haplar bittikten bir kaç gün sonra normal adet kanaması görülür.İlaçlar içerisinde barındırdıkları östrojen hormonu sayesinde yumurtlamayı, döllenmiş yumurtanın olgunlaşmasını ve rahime yerleşmesini engeller, progesteron hormonu ise spermlerin rahim ağzından geçişini engeller.



Evlenecek kişiler evlenmeden 1 ay önce hap kullanmaya başlamalıdır. Ancak piyasada değişik adlarda ve değişik hormonal içeriğe sahip doğum kontrol hapları bulunmaktadır. Her kadının vücudu bu haplara farklı tepkiler verebileceğinden kullanmaya başlamadan evvel bir uzmana danışmak gerekmektedir.

Doğum kontrol hapları etkili korunma yöntemlerinden biri olmasının yanısıra başka faydaları da vardır:



Rahim ve yumurtalık kanseri riskini azaltır, iyi huylu meme hastalıkları daha az görülür



Dış gebelik riski azalır,



Endometriozis ve yumurtalık kistlerini tedavi eder,



Yumurtalık kanalları (tüpler) iltihabı daha az görülür,



Adet kanamaları düzene girer, süresi ve miktarı azalır,



Adet döneminde görülen ağrıları azaltır,



Akne ve anormal kıllanmayı azaltır,



Kansızlık azalır, demir eksikliği anemisi riskini azaltır,



Kemik yoğunluğu artar, osteoporoz riskini azaltır.

Dikkat edilmesi gerekenler:



*Sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız gerekir. Eğer yaşınız 35 den fazla ve aynı zamanda sigara içiyorsanız sigarayı bırakmalı veya başka bir korunma yöntemi seçmelisiniz.



*Kullanmaya başlamadan evvel karaciğer, kalp ve damar hastalıkları açısından herhangi bir probleminiz olmadığına emin olmalısınız. Yüksek tansiyon problemi olan veya tromboflebit gibi pıhtılaşma problemi kadınlarda kullanımı sakıncalıdır.



*Hapları mutlaka düzenli almalısınız, unuttuğunuz takdirde koruyuculuğunu yitirir.



*İlk aylarda adet düzensizlikleri, lekelenme görülebilir.



*Bulantı, başağrısı, adet kanamasında azalma, deride lekelenme, göğüslerde ağrı ve dolgunluk, kilo artışı ve depresyon gibi yan etkiler görülebilir.



*Doğum kontrol hapı kullanan bayanların yıllık jinekolojik muayenelerini aksatmamalrı ve düzenli olarak pap smear testi yaptırmaları gerekmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder