Yazar: Op. Dr. Yakup Şensoy
Smear testi rahim ağzı kanserinin taranmasında kullanılan dünyada kabul görmüş ve tüm ülkelerde uygulanan bir tarama testidir. Smear taraması aktif uygulanan ülkelerde rahim ağzı kanseri sayısında ciddi bir azalma görülmüştür.
Gelişmekte olan ülkelerde rahim ağzı kanseri tüm kadın kanserleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Bu sıklıkta olması rahim ağzı tarama testinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Rahim ağzı kanseri HPV (human papilloma virus) enfeksiyonu ile doğrudan ilişkili bulunmuştur. HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olup bazı toplumlarda yüksek sıklıkta bulunmaktadır. Rahim ağzına yani servikse yerleşir ve burada değişimlere sebep olur. HPV bulaşmış kişilerin çoğunda bu virüs vücudun savunma hücreleri tarafından yok edilir etkisizleştirilir. Çok az bir kısmında ise kanser öncüleri olan değişimlere sebep olur.
Smear taraması ile bu virüse ait bulgular tespit edilebilmektedir. Daha ileri tetkikler yani hpv DNA sı rahim ağzında araştırılabilir. HPV + olan kişilerde daha titiz davranılır. Kolposkopik incelenme yapılabilir.
Smear testi pratikte menopoza kadar her yıl yapılmaktadır. Smear testi adet döneminde alınmaz. İlişkiye son iki gün içinde girilmemiş olmalıdır. Rahim ağzında iltihabi durumun olmaması yeğlenir.
Smear alım işlemi yumuşak bir fırça ile jinekoloji muayenesi sırasında alınır. İşlem ağrısız ve çok basittir. Alınan sürüntü lam adı verilen camlara aktarılıp, fiksasyon işleminden sonra patoloji uzmanına gönderilir. Genellikle 1 hafta içinde sonuçlanır. Smear sonucu kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.
Sonuca göre farklı ileri tekniklere başvurulur.
Kolay bir tarama yöntemidir. Fakat sonuçlar %100 değildir. Bu nedenle senelik tekrarlayan smearlar önem taşır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder