Hamileyken canınız birçok şey çekecektir. Ancak bir anne adayı olarak hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını korumak için sakınmanız gereken içecekler var. Özellikle asitli ve çok şekerli içeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız.
Eğer çay tutkunuysanız doğanın size sunduğu lezzetli ve sağlıklı olanaklardan yararlanın. İşte hamileyken en çok içilen bitki çayları:
Adaçayı
Direnci arttırır, sinirleri yatıştırır, bulantıyı azaltır, hazmı düzeltir. 5-6 adet adaçayı yaprağını demleme kabının içinde kapalı olarak 10dk. bekletilerek hazırlanır ve günde 1-2 kupa içilebilir.
Papatya çayı
Gaz ve ağrı giderir, Şm söker, sindirimi düzenler, antiseptik özelliği vardır. Heyecanı ve gerginliği alır. Kurutulmuş papatya ile kolayca hazırlanır.
Melisa yaprağı çayı
Hemileleri rahatlatır ve uyumalarına yardımcı olur, hazmı düzenler, gazı giderir.
Isırgan otu
Ferahlatıcı özelliği vardır. Emzirme döneminde süt oluşumunu hızlandırır. 5-6 adet ısırgan otu yaprağını 10dk. demleme ile yapılacak olay çay günde 1-2 kupa içilebilir.
Kuşburnu
Kendinizi güçlü hissetmenizi sağlar, C vitamini içerir, kabızlığı engeller, öksürüğe iyi gelir. Kuşburnu meyvelerini ikiye-üçe bölüp demleme kabına koyunuz ve üzerine sıcak suyu dökünüz. 5-6 dakikalık bir demlemeyle içebilirsiniz.
Ihlamur
Öksürüğe iyi gelir rahatlatır, yatıştırıcı etkisi vardır, mideye iyi gelir. Ihlamuru kaynatıp demini aldıktan sonra istediğiniz kadar içebilirsiniz.
Nane
Hamilelik döneminde mide bulantılarına karşı etkilidir. Ferahlık verir, soğuk algınlığına iyi gelir, sinir sistemini rahatlatır.
Rezene
Sinirlere iyi gelir, sancıları azaltır, gaz giderir. Rezene poşet çayın üzerine sıcak su ilave ettikten sonra 5-10 dakika demlemeye bırakın.
Elma
Kendinizi güçlü hissetmenizi sağlar. İçerisinde C vitamini bulunur. Rahatlatır, yorgunluk giderir.
Hamilelikte uzak durulması gereken çaylar
Demli çay
Kansızlığa neden olabilir, çarpıntıya neden olabilir.
Sinemaki
Hamilelik döneminde bazı vitamin ve ninerallerin emilimlerinde sorunlar çıkabilir.
Ananas suyu
Hamilelik döneminde çeşitli sıkıntılara neden olabileceği için kaçınılması gerek bir meyvedir.
Ekinazya
Bileşenleri suda çözülmediği için çay olarak içilmemesi gerekir.
Zencefil
Ağrılara yol açabilir. İçilmesi durumunda ise bir bardaktan fazla içilmemelidir.
Ahududu
Yüklü miktarda alınması halinde rahim kasılmalarına neden olabileceği düsünlmektedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder