Omuz Ağrısı - Omuz Ağrısı Nedenleri - Omuz Ağrısı Kadınlarda Ne Sıklıkla Görülür
Orta yaş sonrası her 5 kişiden birinde görülen omuz ağrılarından kurtulma yollarını anlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kıral, ilk şartın omzu hareket ettirmek olduğuna değiniyor.
Omuz ağrısı sorunu yaşayanlarda ameliyatsız tedavi seçenekleri tükendiğinde omuz için cerrahi girişimler gündeme geliyor. Kıralın verdiği bilgiye göre, ameliyatlarda döndürücü kılıf kirişlerindeki kireç çökmelerinin temizlenmesi veya yırtıkların tamir edilmesi, bu kirişlere baskı yapan kemik çıkıntılarının kesilerek sıkışmanın ortadan kaldırılması, iltihaplı keseciklerin temizlenmesi ve hatta nadiren de olsa omuz ekleminin yerine suni mafsal takılmasına kadar çeşitli cerrahi girişimler söz konusu olabiliyor. Bunun hangisinin yapılacağına ise hastanın durumu, yaşı, hastalığın evresi gibi faktörlere bakılarak karar veriliyor. Prof. Dr. Kıralın verdiği bilgiye göre, bu cerrahi girişimlerin bir kısmı kapalı yöntemlerle (artroskopi), bir kısmı ise açık yöntemlerle gerçekleştiriliyor.
Omuz ağrısı neden olur?
Omuz ağrısına yol açan çok sayıda neden olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kıral, şu bilgileri veriyor: Ağrıların bir kısmı omuz eklemine ait bir sorundan kaynaklanır. Bir kısmı ise başka bir bölgeden yansır veya başka bir hastalığın habercisidir. Omuz ağrıları içerisinde yüzde 60 oranla en fazla rastlanan neden, döndürücü kılıfla ilgili hastalıklardır. Omzun kendi sorunlarından ya da diğer nedenlerle oluşan ağrılar sonucu hasta omzunu uzun süre hareketsiz bırakırsa, omuz hareketlerinin neredeyse tamamen kısıtlandığı ve donmuş omuz diye nitelendirilen ağır bir tablo ortaya çıkabilir. Hastalığın aşamalarına göre ameliyatsız ve ameliyatlı çözümler vardır.
Yapılmaması gerekenler
Omuz ağrılarının yaşın ilerlemesi ve yanlış hareketlerle günlük yaşamı altüst edecek kadar şiddetlenebileceğini vurgulayan Kıral, omuz ağrılarından korunmak için, yapılmaması gerekenleri şöyle sıralıyor:
Ağır paket ve yükler taşıyarak omzunuzu zorlamayın.
Araç kullanırken camı açmayın.
Uzun süre kollarınızı yukarıda tutmanıza yol açan çamaşır asma, perde asma, yüksek raflardan cisimler indirme gibi hareketlerden mümkün olduğunca kaçının.
Çocuklarınızın okul sıralarında doğru oturmasına dikkat edin ve ağır okul çantaları taşımasına izin vermeyin.
Ağrılara karşı önlem için yapılacaklar
Düzenli omuz egzersizleri yapın. Yoga ve yüzme omuz ağrılarını gidermek için faydalı sporlardır.
Omuz ağrısı kolayca kronikleşebileceği için erkenden hekime başvurun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder