19 Temmuz 2014 Cumartesi

Sofralarımızın Şifa Kaynağı Misafiri:Baharatlar



Baharatlar bir dünya! Yurdumuzda da birçok kültürde olduğu gibi, kullanılan baharatlar, verdikleri aromalarla yemeklerin lezzetine lezzet kattıkları gibi, vücuda sağlık verirler.

Yemekler hangi baharatla daha çok lezzetlenir? Bahartlar neye iyi gelir İşte bu soruların cevabını Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger verdi ve baharatların faydalarını da anlattı.
Acı kırmızıbiber: İştah açan bir baharattır. Yapılan araştırmalarda metabolizmayı hızlandırıcı özellikte olduğu kanıtlanmıştır. 100 gramı 318 kalori içerir. Sıcak servis edilen yöre yemeklerine oldukça yakışır. Hem renk hem de acılık vermek için kullanılır.
Karabiber: Toz olarak tüketilebilir. Taze olanı da yoğun bir koku ve lezzet sunar. 100 gramı 255 kalori içerir. Baharlı ve acı bir tadı olan karabiber, hemen hemen her türlü yemekte kullanılabilir.
Kimyon: Ağırlıklı olarak Ortadoğu, Çin, Hint ve Meksika mutfağında tercih edilmekle birlikte Türk mutfağında da sıklıkla tercih edilir. Mide hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Gaz giderici özelliği ile bilinir, bu nedenle gaz yapıcı özellikteki (kuru baklagiller, karnabahar vb. kükürtlü sebzeler) yemeklere ilave edilebilir. 100 gramı 375 kalori içerir. Köftelere, et yemeklerine ve bazı kuru baklagillerin (nohut, kuru fasulye gibi) bulunduğu yemeklere çok yakışır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder