İnsan sağlığına fazlasıyla faydalı olan dereotu, metabolizmayı hızlandırarak ödem atmamızı kolaylaştırır.
Dereotu, kilo kaybını hızlandıran ve bu dönemde kullanılması sıklıkla önerilen bir bitkidir.
Dereotu,maydanozgiller ailesinden ve koyu yeşil ipliksi yaprakları
olan kokulu bir bitkidir. Nemli toprakları sever ve çoğunlukla
sonbaharda toplanır. Tat ve aroma vermesi için salata veyemeklerde
kullanılır.Özellikle Türk mutfağında önemli bir yeri olan tarhana
çorbası ve cacık bu yemeklerin başında gelir.
Dereotu ayrıca sağlığa da oldukça yararlı bir bitkidir;sindirimi
kolaylaştırır, ağız kokusunu giderir, uykuyu düzenler,sinir zafiyetini
giderir. Aynı zamanda çocuklarda oluşan kolik ağrılarına iyi gelir ve
anne sütünü çoğaltır. Ancak hamilelik döneminde kullanılmaması
gerekir,aybaşı kanamalarını artırdığı gibi gebelerde düşüğe neden
olabilir.
Tüm bu faydaların yanında dereotunun önemli bir diğer özelliği de kilo
verme süreci ve tiroid hormonları üzerindeki olumlu etkisidir.Dereotu
tiroidnodüllerinin ufalmasını sağlar, ayrıca tiroid üzerindeki
dengeleyici etkisi ilehipotiroid(tiroidin yavaş çalışması) veya
hipertiroid (tiroidin hızlı çalışması) üzerinde olumlu etki
gösterir.Kilo durumu tiroid ile bağlantılı olabildiğinden, tüm bunlara
bağlı olarak dereotu kilo kontrolünde de oldukça etkilidir. Aynı zamanda
ödem sökücü özelliğiyle vücuttaki fazla suyun atılmasını da
sağlar.Antiseptik özelliği ile ishalintedavisine yardımcı olur, kalsiyum
yönünden oldukça zengindir ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder